Kjøpe ny mobil eller fikse den gamle?

Det lanseres stadig vekk nye modeller av mobiltelefoner, gjerne med oppdaterte funksjoner og bedre kamera. Det er klart at dette er fristende for mange forbrukere, og det er mange som gjerne vil ha den beste og nyeste telefonen på markedet. Er du en av dem som har en mindre funksjonell telefon på grunn av knust skjerm eller dårlig batterilevetid, vil det være naturlig å vurdere å kjøpe en ny telefon. Nordmenn kjøper i snitt ny mobiltelefon i underkant av hvert tredje år. Men er det verdt å bruke mye penger på en ny telefon, når det kan være kjapt og rimelig å fikse den du allerede har?

Reparere selv eller få jobben gjort?

Det finnes flere verksteder som kan reparere defekter og skader. Mobylife er for eksempel et autorisert merkeverksted som kun bruker originaldeler fra de store produsentene. Hvis du har en Iphone 8 vil Mobylife kunne fikse både batteri og skjerm for under 4 000 kroner. Ønsker du et enda billigere alternativ er det fullt mulig å reparere telefonen selv, men da bør du være klar over at den minste feil kan gjøre telefonen i verre stand enn den var og at garantien dessuten vil utgå. Det er ofte bedre å betale litt ekstra for at jobben blir skikkelig gjort, med mindre du har svært gode tekniske egenskaper og erfaring.

Kjøpe ny telefon?

En ny mobiltelefon har i utgangspunktet fem års reklamasjonsrett. Er telefonen din eldre enn dette kan det derfor være like greit å kjøpe en ny, for da får du nemlig nye fem år med reklamasjonsrett fra kjøpstidspunktet. Hvis mobilen har fuktskader som er vanskelige å reparere kan det også være rimeligere å kjøpe en ny telefon framfor å fikse den gamle. Det kan være fornuftig å snakke med forhandleren du kjøpte telefonen av for å få et nøyaktig svar på om det er verdt å fikse problemet, eller om det heller vil svare seg å kjøpe en ny mobiltelefon.

Ellis Feest